Bu yaz Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Dünya'nın manyetik kutuplarının bir kaç bin yıl içerisinde değişeceği bilgisini yayınlamıştı. Ancak yeni yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu sandığımızdan da kısa süre içerisinde gerçekleşecek.
Yapısı itibariyle Dünya dev bir çubuk mıknatıs gibidir, ve Dünya'nın kuzey kutbuna oranla 10 derece yatay durmaktadır. Dünya'nın gerçek kuzey kutbuna göre manyetik kuzey kutbu da 10 derecelik yataylıktan dolayı Kanada'nın kuzeyindeki bir bölgeye denk gelmektedir.
Avrupa Uzay Ajan'sının (ESA) uydularla yapılan ölçümleri ve araştırmaları gösteriyor ki Dünya'nın manyetik alanındaki değişiklik tahmin ettiğimizden 10 kat daha hızlı zayıflıyor. Bu da bilim adamlarına göre manyetik kutup değişikliğinin bir göstergesidir.
786.000 yıl önceki Matuyama-Brunhes manyetik kutup değişikliğine ait kaya incelemelerine göre değişiklik işlemi 100 yıl içerisinde tamamlanmış.
Dünya'nın manyetik alanı dynamo teorisine göre Dünya'nın dış çekirdeğindeki erimiş demir tabakasından kaynaklanmaktadır. Sebebi bilinmeyen bir nedenden dolayı bu tabakadaki bazı değişiklikler Dünya'nın manyetik alanında da değişimlere sebep oluyor ve manyetik kutupların da yerlerini değiştiriyor. Bu değişiklikler Dünya gezegeni üzerinde gerçekleşen dev çarpmalar ya da çok büyük tektonik hareketler olabilir.
Her ne kadar bu kutup değişiklerinin yapılan araştırmalar sonrasında büyük nesil tükenmelerine yol açmadığı bilinse de manyetik değişiklik sırasında dünya atmosferini koruyan manyetik kalkandaki zayıflama bizi güneş fırtınaları gibi kozmik etkilere açık bırakacak. Bu da iletişim ve uydu hizmetleri gibi elektronik dünyasında büyük etkiler yaratacaktır.
Dünya üzerinde bir kıyamet durumunu yaratmayacağı düşünülen manyetik değişiklik bizden sonra çocuklarımız zamanında belki de onlardan sonraki nesil zamanında gerçekleşecek bir olay.